Oblečení pro barmany a číšníky je důležitou součástí jejich práce. Mělo by být funkční a pohodlné a přispívat k vytvoření správné atmosféry v restauraci nebo baru. Tím vytvoří u přítomných hostů pocit profesionálnosti a určitého stylu.
Jak se oblékají barmani a číšníci
Barmani a číšníci obvykle v zaměstnání oblékají košili, kalhoty a vestu. Mohou ale také nosit sako i polokošili. Volba konkrétního typu oděvu většinou záleží na majiteli firmy, čemu dává přednost a jaký styl chce vtisknout svému podniku.
Košile by měla být jednoduchá a elegantní, bez výrazných vzorů a nápisů. Nejčastěji volba padá na bílou barvu, v některých provozovnách ale dávají přednost jemnému proužku či kostce, případně konkrétní barvě, která podtrhuje charakter pohostinství.
Mezi stylové doplňky patří barmanská zástěra, která může být do pasu či s laclem. Prodává se nejčastěji v klasické černé či bílé barvě. Nechybí ale ani zajímavě řešené dvoubarevné zástěry – černé v kombinaci s červenou nebo zelenou barvou.
Dbejte na výběr kvalitního materiálu
Materiál, ze kterého je ušit pracovní oblečení pro číšníky a barmany, musí být lehký a pohodlný, aby umožnil celodenní nošení. Také by se měl snadno udržovat v čistotě. Ideální se jeví bavlna a polyester, případně kombinace obou, která rychleji schne a méně se krčí, proto se hodí na košile i kalhoty.
Nepodceňte volbu obuvi
Oblečení pro číšníky i barmany doplňuje vhodná pracovní obuv – nejlépe lehká, měkká, padnoucí přesně na nohu s protiskluzovou podrážkou pro větší bezpečnost při chůzi. Zde se doporučuje dát přednost kvalitním koženým botám, protože kůže se lépe přizpůsobí chodidlům než umělá hmota a textil. Zároveň je prodyšná, tudíž se v ní nohy tolik nepotí, i když je v nich číšník a barman v zaměstnání po celou svou pracovní dobu.